Τμήμα Ορθωτικών Ενηλίκων

Το Τμήμα Ορθωτικών Ενηλίκων της Ortholife παρέχει κατά παραγγελία ορθωτικά μέσα για όλα τα είδη νευρολογικών και ορθοπεδικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών παθήσεων, τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης και νευρομυϊκών παθήσεων.

Το Τμήμα ορθωτικής ενηλίκων της Ortholife προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για πολλούς τύπους νευρολογικών και ορθοπεδικών παθήσεων ενηλίκων.

Οι ειδικοί μας στην ορθωτική έχουν εμπειρία στην εύρεση των σωστών λύσεων βάση των στόχων της θεραπείας. 

Είμαστε πλέον ικανοί να κατασκευάσουμε το ορθωτικό βοήθημα, ή να προσφέρουμε τα καλύτερα υλικά και προϊόντα από όλο τον κόσμο, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη μας. Το έξυπνο εργαστήριο της Ortholife και οι τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει, προσφέρει λύσεις για σχεδόν όλες τις νευρομυικές παθήσεις.

Ενδείξεις

Το τμήμα ορθωτικής ενηλίκων της ORTHOLIFE παρέχει ορθωτικά μέσα, νάρθηκες και κηδεμόνες σχεδιασμένα για το πόδι, τον γοφό, τον αστράγαλο και τα άνω άκρα, τα οποία αξιοποιούνται για την κίνηση, την ισορροπία ή και την ακινητοποίηση του σώματος.

Οι ανάγκες στην ορθωτική των ενηλίκων σχηματίζονται ανάλογα με τη διάγνωση και τη φύση του προβλήματος, και πολλές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινές συσκευές που μπορεί κάποιος να αναζητήσει στα φαρμακεία ή τα καταστήματα ορθοπεδικών. Ωστόσο, ορισμένες εξατομικευμένες ρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη μέγιστη λειτουργικότητα και συνεπώς το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι έμπειροι ορθωτικοί μας αξιολογούν την κατάσταση και προτείνουν την καλύτερη λύση που αρμόζει στους στόχους της εκάστοτε θεραπείας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές παθήσεις στων οποίων την θεραπεία έχουμε εξειδίκευση:

Πτώση άκρου ποδός (Footdrop) – Αδυναμία της άρθρωσης του αστραγάλου να κινηθεί μερικώς ή πλήρως ανοδικά, εξαιτίας αδυναμίας των μυών ή βλάβης των νεύρων.

Εγκεφαλικό επεισόδιο – Οι βλάβες ή ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων εξαιτίας της διακεκομμένης προμήθειας αίματος μπορεί να οδηγήσει σε μερική (ημιπληγία) ή πλήρη (τετραπληγία) παράλυση του σώματος.

Ύστερο-πολιομυελιτικό σύνδρομο (ΥΠΣ) – Η πολιομυελίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί ο ιός πολιομυελίτιδας.

Εγκεφαλική κάκωση – Τραυματική ή μη, η εγκεφαλική κάκωση οδηγεί σε νευρομυϊκά προβλήματα.

Κάκωση Νωτιαίου Μυελού – Οδηγεί σε προσωρινές ή μόνιμες αλλαγές στους μύες, στις αισθήσεις και σε άλλες σωματικές λειτουργίες κάτω από την περιοχή της κάκωσης.

Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) – Πρόκειται για μια λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος , το οποίο επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Οστεοαρθρίτιδα – πρόκειται για μια εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις και οδηγεί σε πόνο, περιορισμό του εύρους κινήσεων και κατά συνέπεια την αδυναμία στους σχετικούς μύες λόγω της χαμηλότερης κινητικότητας.

Ορθοπεδικές ενδείξεις – Υπάρχουν αρκετές ορθοπεδικές ενδείξεις όπως επανειλημμένες θλάσεις και φλεγμονές , όπου μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί αναγκαίος κάποιος νάρθηκας και υποστηρίγματα.

Nexgear Tango ankle

Κνημοποδική όρθωση (AFO)

Μια κνημοποδική όρθωση είναι ένας κηδεμόνας που σκοπεύει στον έλεγχο της θέσης και των κινήσεων του αστράγαλου, στην επανόρθωση της αδυναμίας ή στη διόρθωση δυσμορφιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των αδύναμων κάτω άκρων ή για την διόρθωση της θέσης ενός ποδιού με συσταλμένους μύες. Άλλωστε, αυτές οι ορθώσεις αξιοποιούνται για τον έλεγχο της πτώσης άκρου ποδός που προκαλείται από μια πληθώρα νευρολογικών και μυοσκελετικών διαταραχών. Λόγω της συχνής χρήσης για τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, αυτό το είδος όρθωσης αποκαλείται και κηδεμόνας πτώσης άκρου ποδός.

Τύποι κνημοποδικών ορθώσεων

Μία τυπική κνημοποδική όρθωση δημιουργεί ένα πλαίσιο που σχηματίζει ορθή γωνία γύρω από το πόδι και τον αστράγαλο. Εκτείνεται σχεδόν κάτω από το γόνατο μέχρι τα μετατάρσια οστά του ποδιού. Οι κνημοποδικές ορθώσεις είναι διαθέσιμες ή μπορούν να κατασκευαστούν με ειδική παραγγελία για οποιονδήποτε που θέλει να πετύχει κάποιον πιο συγκεκριμένο θεραπευτικό στόχο. Υπάρχουν δύο τύποι κνημοποδικών ορθώσεων.

Α) Η στατική όρθωση, που είναι εύκαμπτη ή άκαμπτη σε σχήμα ορθής γωνίας, με ένα κατακόρυφο τμήμα πίσω από την κνήμη και το κάτω τμήμα που εκτείνεται κάτω από το πόδι. Αυτές οι στατικές ορθώσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για την επανατοποθέτηση του ποδιού ή για την πρόληψη συστολών. Αν και μερικές είναι ειδικά κατασκευασμένες για να χρησιμοποιούνται κατά το περπάτημα, οι περισσότερες στατικές ορθώσεις δεν είναι ιδανικές για χρήση κατά το περπάτημα.

Β) Οι δυναμικές ορθώσεις (αρθρωτές) από την άλλη, χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τις κινήσεις του σώματος και επιτρέπουν την βέλτιστη λειτουργικότητα. Μια δυναμική κνημοποδική όρθωση παρέχει σταθεροποίηση στην υπαστραγαλική άρθρωση, ενώ επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση του αστράγαλου και την απεριόριστη ή περιορισμένη κάμψη του πέλματος.

Ο κάθε τύπος κνημοποδικής όρθωσης καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες, ανάλογα με τις ενδείξεις και τον λειτουργικό στόχο.

Μηροκνημοποδική Όρθωση (KAFO)

Μία μηροκνημοποδική όρθωση καλύπτει μεγάλο μέρος του ποδιού, εκτεινόμενη από το γόνατο μέχρι τον αστράγαλο και το πέλμα, για να σταθεροποιήσει τις αρθρώσεις και να βοηθήσει τους μύες του ποδιού. Αν και υπάρχει πληθώρα ενδείξεων που υποδεικνύουν την ανάγκη για μια τέτοια όρθωση, η αδυναμία των μυών και η παράλυση του ποδιού είναι αυτές που ανιχνεύονται περισσότερο.

Η κλασσική μηροκνημοποδική όρθωση είχε μια κλειδωμένη άρθρωση στο γόνατο που παρείχε σταθερότητα σε αυτό για να αποτρέψει την οποιαδήποτε αθέμιτη κάμψη του, αλλά προκαλούσε άλλα σχετικά προβλήματα όπως ατροφία των μυών και μεγαλύτερη χρήση ενέργειας κατά το βάδισμα. Μέσα στα τελευταία χρόνια, αρκετά νέα καινοτόμα σχέδια αρθρώσεων για το γόνατο έχουν γίνει διαθέσιμα, τα οποία μπορούν να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν αυτόματα στις κατάλληλες φάσεις του κύκλου βαδίσματος, επιτρέποντας ένα πιο φυσιολογικό βάδισμα.

 

Χαρακτηριστικά

Κάθε μηροκνημοποδική όρθωση είναι ειδικά κατασκευασμένη ανά περίπτωση, για τις ιδιαίτερες ανάγκες και τους στόχους του χρήστη. Υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων σχεδίων για όρθωση, που μπορούν να την καταστήσουν λειτουργική και άνετη. Μπορούν να κατασκευαστούν από μια ποικιλία υλικών, μεταξύ τους θερμοδιαμορφώσιμα πλαστικά, μέταλλο, δέρμα, σύνθετα υλικά άνθρακα, σύστημα κλεισίματος BOA και διάφορα είδη αρθρώσεων. Μια λεπτομερής εξέταση και αξιολόγηση της περίπτωσης του πελάτη μας επιτρέπει να προτείνουμε τον καλύτερο συνδυασμό υλικών.

C-Brace

Ο νάρθηκας C-Brace από την OTTOBOCK της Γερμανίας είναι ένας έξυπνος μηροκνημοποδικός νάρθηκας με ένα ευφυές σύστημα αυτόματου ελέγχου των λειτουργιών του. Προσφέρει εντελώς νέες δυνατότητες στους χρήστες, αξιοποιώντας την τεχνολογία μικροεπεξεργαστή με αισθητήρα. Κάμπτεται καθώς φέρει φορτίο κατά το κάθισμα, βοηθάει στο περπάτημα σε ανώμαλο η κεκλιμένο έδαφος, επιτρέπει το κατέβασμα σε σκάλες βήμα προς βήμα και όλα αυτά επιτρέπουν ένα νέο επίπεδο κινητικότητας στον χρήστη. Είναι μικρότερος και ελαφρύτερος, επομένως ο χρήστης ξοδεύει λιγότερη ενέργεια στο περπάτημα καθώς μπορεί να φοράει τον νάρθηκα μέσα από το ρουχισμό του. Επιπλέον, ο μικροεπεξεργαστής με τον αισθητήρα κάνει το μοτίβο βαδίσματος πολύ πιο δυναμικό και ανταποκριτικό. Ο χρήστης μπορεί επίσης να αλλάξει τη ρύθμιση στην άρθρωση, όπως να το βάλει στην λειτουργία ποδηλάτου, χρησιμοποιώντας το κινητό του και την σχετική εφαρμογή.

Χαρακτηριστικά

Ελευθερία της κίνησης

Περπατήστε αργά ή γρήγορα σε έδαφος ανώμαλο ή με κλίση, αποφύγετε τις πτώσεις, κατεβείτε σκάλες βήμα προς βήμα ή τεντώστε το πόδι σας ενώ κρατάτε φορτίο – Το C-Brace επιτρέπει στους χρήστες του να βιώσουν μια εντελώς νέα εμπειρία ελευθερίας της κίνησης.

Μικρό και ελαφρύ

Το C-Brace είναι αρκετά μικρό για να το φοράτε διακριτικά κάτω από τα ρούχα σας και καθώς είναι ελαφρύ, δεν ξοδεύετε παραπάνω ενέργεια κατά το περπάτημα.

Ενισχυμένη ασφάλεια κατά το βάδισμα

Το C-Brace ενισχύει την ασφάλεια του χρήστη με ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο ακόμα και στην περίπτωση πιθανής πτώσης. Ο χρήστης μπορεί να περπατήσει ή να καθίσει με το γόνατο σε κάμψη και να περπατήσει σε ανώμαλο ή κεκλιμένο έδαφος.

Έλεγχος από την εφαρμογή του κινητού για τον χρήστη και τον Ορθωτικό

Οι χρήστες μπορούν με άνεση να ελέγχουν το C-Brace τους με την εφαρμογή Cockpit, αν θέλουν για παράδειγμα να το βάλουν στη λειτουργία ποδηλασίας. Ο ορθωτικός ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή εγκατάστασης για να εξατομικεύσει τις ρυθμίσεις του C-Brace με απλό τρόπο.

Δυναμικό μοτίβο κίνησης

Η τεχνολογία αισθητήρα-μικροεπεξεργαστή καθιστά ακόμα πιο εύληπτη τη χρήση του C-Brace. Τα μοτίβα κίνησης είναι πιο δυναμικά και ανταποκριτικά.

Λειτουργικότητα

Το C-Brace αποτελείται από τα ξεχωριστά κατασκευασμένα μέρη του μηρού, της κνήμης, και του ποδιού. Ένας σύνδεσμος αστραγάλου, μονόπλευρος ή διμερής ή ένα μεμονωμένο ελατήριο συνδέει το πόδι και την κνήμη. Το σύστημα αισθητήρων μετρά συνεχώς την κάμψη της άρθρωσης του γόνατος και τη γωνιακή επιτάχυνση. Αυτό επιτρέπει στο C-Brace να αναγνωρίζει την κάθε φάση βαδίσματος του χρήση και έτσι μπορεί να ρυθμίσει τις υδραυλικές αντιστάσεις καθώς και να ελέγξει την κάμψη και την επέκταση της άρθρωσης του γόνατος.

Εξατομικευμένη σχεδίαση

Εάν ο αθλίατρος αποφασίσει να προχωρήσει σε συντηρητική θεραπεία, η άρθρωση του γόνατος μπορεί να προστατευτεί με προσαρμοσμένο νάρθηκα γονάτου που έχει σχεδιαστεί εξατομικευμένα για τον εκάστοτε πελάτη μας.

Οι συμβατικές λύσεις που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους, οδηγούσαν τους αθλητές στο να αρκεστούν με τους κοινούς νάρθηκες της αγοράς ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν ένα υπερβολικά ακριβό νάρθηκα γόνατος κατά παραγγελία.

 

Η Ortholife με το τμήμα αθλητικών ορθωτικών, ξεκίνησε να προσφέρει μια νέα σειρά αθλητικών ορθωτικών προϊόντων και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς ένα κατά παραγγελία νάρθηκα ευρωπαϊκών προδιαγραφών στη χώρα μας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του.

Οι ικανότητες των πελατών μας είναι μοναδικές, κανείς δε μπορεί να τις αντικαταστήσει και δεν είναι δυνατόν να παρατήσουν τα όνειρα τους εξαιτίας ενός ατυχήματος. Στην Ortholife καταλαβαίνουμε την αγωνία του αθλητή. Οποιοδήποτε και αν είναι το άθλημα, κατασκευάζουμε τον νάρθηκα σύμφωνα με τις βιο-μηχανικές απαιτήσεις του αθλήματος.

Όσφυομηροκνημοποδικοι Κηδεμόνες (HKAFO)
& Σύστημα Βάδισης RGO

Οι κηδεμόνες HKAFO καλύπτουν το ισχίο, το γόνατο, τον αστράγαλο και το πέλμα του ασθενή . Ο κηδεμόνας αυτός είναι ουσιαστικά ένας μηροκνημοποδικός κηδεμόνας με την προσάρτηση μιας άρθρωσης για το ισχίο και ενός πυελικού τμήματος (παρακαλώ ανατρέξτε στη κατηγορία των μηροκνημοποδικών κηδεμόνων για περισσότερες πληροφορίες)

Η προσθήκη της άρθρωσης του ισχίου και του πυελικού τμήματος προσφέρει έλεγχο σε ορισμένες κινήσεις του ισχίου. Αυτές οι κινήσεις είναι συγκεκριμένα από μπρος προς τα πίσω, από πλευρά σε πλευρά και περιστροφή του ισχίου. Ένας λόγος για τον οποίο προστίθεται το τμήμα ισχίου σε ένα KAFO είναι να μειώσει ή να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετακίνησης του από τη σωστή θέση ή της εξάρθρωσης του. Έχει σχεδιαστεί για ασθενείς με δυσλειτουργία νωτιαίου μυελού υψηλού βαθμού (συγγενής ή τραυματική) που με τον χρόνο δεν θα είναι ικανοί να περπατήσουν αυτόνομα.

Το σύστημα RGO είναι ένα ελαφρύ σύστημα στήριξης που παρέχει δομική υποστήριξη σε κάθε στάδιο του βαδίσματος στον κάτω κορμό και τα κάτω άκρα του ασθενή με παράλυση των κάτω άκρων. Με το RGO μέσω του συστήματος των καλωδίων του, η κάμψη του ισχίου που βρίσκεται σε κίνηση κατά την βάδιση, οδηγεί στην επέκταση του άλλου ισχίου το οποίο βρίσκεται παράλληλα σε στάση.  Οι αρθρώσεις του ισχίου πάνω στο σύστημα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με τη χρήση δύο καλωδίων Bowden για την μετάδοση των απαραίτητων δυνάμεων (αν και στον αρχικό σχεδιασμό γινόταν χρήση ενός καλωδίου, λειτουργικά προβλήματα και οι επακόλουθες αναθεωρήσεις οδήγησαν στην χρήση ενός δεύτερου καλωδίου). Αυτή η διασύνδεση των αρθρώσεων έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της πιθανότητας ταυτόχρονης κάμψης των δύο ισχίων και την μείωση των πιθανοτήτων να διπλώσουν στη μέση κατά τη διάρκεια του βαδίσματος.

Χαρακτηριστικά

Καθώς οι ηλικίες και οι ανάγκες του κάθε ασθενή ποικίλλουν, κάθε μέρος της όρθωσης υπολογίζεται ως προς την αντοχή και το μέγεθος του, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες και την ηλικία του ασθενούς. Η επιλογή των υλικών κάθε άρθρωσης, γοφού, γονάτου και αστράγαλου επιλέγεται προσεκτικά, παράλληλα με τις υπόλοιπες λειτουργικές αρθρώσεις του ασθενή, για να εφαρμόσει την σωστή διορθωτική ή υποστηρικτική πίεση όπου χρειάζεται.

Προκατασκευασμένοι νάρθηκες

Λειτουργικός νάρθηκας χεριού:

Για τη φροντίδα οποιουδήποτε τραυματισμού ή παράλυσης του καρπού, των χεριών ή των δακτύλων από κάποιο πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικής κάκωσης ή κάκωσης του νωτιαίου μυελού, για να περιορίσει την δημιουργία παραμορφώσεων και τον πόνο. Διευκολύνει τη χαλάρωση των αρθρώσεων, παρέχει παθητικό τέντωμα για την επιμήκυνση των μυών και των τενόντων που έχουν συσταλεί και επίσης αποτρέπει τις πιθανές παραμορφώσεις, εάν χρησιμοποιηθεί στα πρώιμα στάδια τους.

Όρθωση ώμου:

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποια βλάβη στο κεντρικό ή περιφερειακό νευρικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση στον ώμο. Αυτό θα οδηγήσει σε υπερβολικό πόνο και η κίνηση του ώμου θα επιτυγχάνεται δύσκολα και τελικά, περιορισμένα. Η εξάρθρωση του ώμου είναι ένας βασικός λόγος έντονου πόνου στο σημείο.

Η όρθωση ώμου ευθυγραμμίζει την κεφαλή του βραχίονα με την υποδοχή της άρθρωσης και ως εκ τούτου ανακουφίζει τον ασθενή από την αιτία του πόνου. Βοηθά στη σταθεροποίηση του ώμου και τον τοποθετεί ξανά σωστά, προσφέροντας αξιοσημείωτη ανακούφιση και καλύτερη συνολικά στάση του σώματος. Η όρθωση μπορεί να εφαρμοστεί πλέον από τους ίδιους τους ασθενείς με το ένα χέρι.

Προ-χειρουργική και μετά-χειρουργική Όρθωση

Πολλές ορθοπεδικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται φυσικά ή με χειρουργείο, χρειάζονται όρθωση. Η Ortholife είναι συνεργάτης και διανομέας για πολλές ευρωπαϊκές μάρκες προκατασκευασμένων ορθώσεων και στηριγμάτων.