Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης

Το Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης της Ortholife είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην συντηρητική θεραπεία παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης.

Κηδεμόνας Σκολίωσης με τη χρήση 3D εκτυπωτή

Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο.

Σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια αφύσικη καμπυλότητα στη σπονδυλική στήλη. Μια πλευρική κάμψη που ταυτόχρονα σχετίζεται με την περιστροφή μεμονωμένων σπονδύλων. Τα πλευρά που συνδέονται με τους σπονδύλους περιστρέφονται επίσης, προκαλώντας το λεγόμενο πλευρικό εξόγκωμα στην περιοχή της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Η περιστροφή αυτή επίσης προκαλεί άλλο ένα εξόγκωμα, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, γνωστό ως οσφυϊκό εξόγκωμα.

 

Ο πιο συνηθισμένος τύπος σκολίωσης είναι γνωστός ως εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση (ΕΙΣ) η οποία αναπτύσσεται κατά την εφηβική ηλικία και συνιστά περίπου το 85% των περιπτώσεων. Επηρεάζει δέκα φορές περισσότερο τα κορίτσια από ότι τα αγόρια.

Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των παραμορφώσεων είναι σημαντική. Είναι προτιμότερο να γίνει η προσπάθεια επαναφοράς της σπονδυλικής στήλης στη φυσική της καμπυλότητα με τη χρήση κηδεμόνα και φυσικοθεραπείας. Η έλλειψη θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στη σοβαρή μείωση της φυσικής κινητικότητας, στην πτώση της ποιότητας ζωής, στην πρώιμη εξαχρείωση της σπονδυλικής στήλης, ενώ οι λανθασμένα τοποθετημένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό που οδηγεί σε αισθητηριακές διαταραχές στα χέρια και σε έντονο πόνο. Επιπλέον η παραμορφωμένη αισθητική εμφάνιση μπορεί να προκαλέσει έντονο ψυχικό άγχος.

Τύποι καμπυλών της σπονδυλικής στήλης

Οι καμπυλώσεις που ορίζουν τη σκολίωση στη σπονδυλική στήλη κατηγοριοποιούνται με βάση την περιοχή στην οποία έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν τρείς, η άνω θωρακική, η μεσοθωρακική και η θωρακοσφυϊκή/οσφυϊκή.

Είναι επίσης σημαντική η πληροφορία αν η παραμόρφωση είναι δομική ή μη. O ιατρός που πραγματοποιεί τη διάγνωση, υπολογίζει επίσης τη σοβαρότητα της γωνίας (Γωνία Cobb) για να αποφασίσει εάν ο ασθενής χρειάζεται συντηρητική θεραπεία ή χειρουργείο.

Εξέταση της σπονδυλικής στήλης

Η παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη εξετάζεται και αξιολογείται από έναν έμπειρο, πιστοποιημένο ορθωτικό, ειδικό στη σπονδυλική στήλη, αφού ο ιατρός κάνει τη διάγνωση και συνταγογράφηση ενός ειδικού κηδεμόνα σκολίωσης. Οι ακριβείς μετρήσεις είναι πολύ σημαντικές ώστε να επιτευχθεί η τέλεια εφαρμογή και κατά συνέπεια η διόρθωση της σπονδυλικής στήλης.

Κηδεμόνας 3D

Το τμήμα σπονδυλικής στήλης της Ortholife προσφέρει τον τρισδιάστατο κηδεμόνα. Έναν κηδεμόνα που έχει σχεδιαστεί ψηφιακά, ύστερα από μια εκτενή ορθωτική αξιολόγηση της σκολίωσης. Στην Ortholife αναπτύσσουμε το δικό μας μοντέλο, με βάση αποδεδειγμένες αρχές που προέκυψαν από ερευνητές της σκολίωσης. Η θεραπεία με κηδεμόνα 3D είναι σχεδιασμένη για να φροντίζει όλες τις πτυχές της καμπύλης της σκολίωσης. Κάθε κηδεμόνας είναι σχεδιασμένος και κατασκευασμένος εξατομικευμένα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η σταδιακή επιμήκυνση και ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Παραγωγή

Το μεγαλύτερος μέρος της παραγωγικής διαδικασίας γίνεται ψηφιακά. Αρχικά, με την τρισδιάστατη σάρωση η γεωμετρία του σώματος περνάει σε ψηφιακή μορφή στον υπολογιστή. Στην συνέχεια οι σχεδιαστές μας μέσω ειδικού λογισμικού σχεδιάζουν το κηδεμόνα ψηφιακά πάνω σε αυτή τη γεωμετρία και στη συνέχεια στέλνουν το αρχείο σε ειδικό τριασδιάστατο εκτυπωτή, για την παραγωγή του μοντέλου της σπονδυλικής στήλης. 

 

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας διορθωτικός κηδεμόνας που θα εφαρμόζει στοχευμένη πίεση και θα βελτιώνει την περιστροφή με μεγάλη προσοχή. Αυτές οι ψηφιακές διαδικασίες είναι που μας επιτρέπουν να φροντίζουμε κάθε λεπτομέρεια με ακρίβεια.

Δοκιμές και τελική εφαρμογή

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ελέγχεται η εφαρμογή του κηδεμόνα με μεγάλη προσοχή, γίνονται μικρές διορθώσεις και ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να τον δοκιμάζει μετά από κάθε αλλαγή.

Μετά από δύο εβδομάδες χρήσης καθώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο ειδικός πραγματοποιεί έλεγχο στα σημεία που ο κηδεμόνας δέχεται πίεση και αν είναι αναγκαίο, εφαρμόζει διορθώσεις.

Πρόγραμμα ενός χρόνου για τη Σκολίωση

Στο τμήμα Σκολίωσης της Ortholife επιμένουμε οι πελάτες μας να ακολουθούν το πρόγραμμα επισκέψεων ενός χρόνου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει συμβουλευτική και διορθώσεις κατά την ανάπτυξη, τα οποία είναι αναγκαία κατά την βελτίωση της καμπύλης.

Κύφωση

Η κύφωση είναι μια υπερβολική κάμψη της σπονδυλικής στήλης που έχει σαν αποτέλεσμα μία αφύσικη καμπυλότητα της πλάτης. Η κύφωση μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως αναπτύσσεται κατά την εφηβεία και σταματά με την ενηλικίωση.

Η κύφωση που προκαλείται από κακή στάση του σώματος (ορθοστατική κύφωση) δε χρειάζεται θεραπεία. Μπορεί να διορθωθεί συνήθως με τη βελτίωση της στάσης του σώματος και με την πραγματοποίηση ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών της πλάτης.

Αν ένα παιδί έχει κύφωση σαν σύμπτωμα αφύσικα σχηματισμένου σπονδύλου (Scheuermann’s Kyphosis), μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με έναν ειδικά κατασκευασμένο κηδεμόνα σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία. Τα παιδιά που γεννήθηκαν με συγγενική κύφωση συνήθως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Ο θεράπων ιατρός σας αποφασίζει τη θεραπεία βάσει παραγόντων όπως η ηλικία του ατόμου, το φύλο, τον βαθμό της καμπυλότητας, την ελαστικότητά της και άλλα.

Κηδεμόνες για Κύφωση

Για τους εφήβους με ήπια έως μετριοπαθή κύφωση, ο κηδεμόνας κύφωσης συνταγογραφείται. Ο κηδεμόνας χρησιμοποιείται όσο ακόμα τα οστά αναπτύσσονται και έτσι προλαμβάνεται η επιδείνωση της καμπυλότητας.

Η χρήση κηδεμόνα μπορεί να είναι άβολη τις πρώτες μέρες, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς τον συνηθίζουν μετά απο μικρό χρονικό διάστημα. 

Οι ειδικοί σχεδιαστές της Ortholife φροντίζουν οι κηδεμόνες να είναι σχεδιασμένοι ώστε να είναι βολικοί, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πραγματοποιεί σε εύρος φυσικές ασκήσεις με τον κηδεμόνα.

Προτείνεται οι ασθενείς να φέρουν τον κηδεμόνα μέχρι η σπονδυλική τους στήλη να σταματήσει να αναπτύσσεται, συνήθως στη λήξη της εφηβείας ή και λίγο νωρίτερα, πράγμα το οποίο αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Οι κηδεμόνες της Ortholife συνήθως δεν συστήνονται σε ενήλικες, καθώς δεν θα διορθώσουν τη θέση της σπονδυλικής στήλης.